Myoga - Japanse Gember
Door de grote vraag zijn deze plantjes regelmatig uitverkocht. Echter komen er elke week nieuwe op voorraad. Ben u net te laat, laat dan (nogmaals) uw emailadres achter. Dan ontvangt u bericht zodra ze beschikbaar zijn.
Myoga (Zingiber mioga) is een plant uit de gember familie. Echter, in dit geval is de rizoom niet eetbaar maar de bloemknoppen. Deze exclusieve knoppen zijn erg gewild en moeten geoogst worden vlak voordat de bloemen uitkomen. De smaak is een mix van gember en sjalot.
Myoga kweekgids
Poten
De plant komt in het voorjaar op en geeft lange stegels met mooie groene bladeren. Een klein plantje groeit snel uit tot een grote bos. De plant is winterhard maar laat in de winter wel zijn blad en stengels vallen. Door de snelle groei is in de volle grond het meest geschikt op een plek gedeeltelijk in de schaduw. Om de bloemknoppen goed door te laten komen, raden we aan om de grond rond om te plant te bedekken met een laag bladeren of bark van 5 cm. Dit vergemakkelijkt het oogsten van de knoppen en zorgt er voor dat de knoppen niet opdrogen of uit komen voordat ze groot genoeg zijn.
Oogsten
In de zomer komen de eerste knoppen op vanuit de grond. Dit gaat door tot dat het wat kouder wordt. De knoppen kan je makkelijk afbreken of afsnijden.
Bereiden
Oogst de knoppen voordat ze uitkomen. Snij ze in doormidden en in fijne reepjes. Ze kunnen gebruikt worden als garnering bij soepen, noodles en salades. Daarnaast wordt ze vaak ingemaakt. Ze zijn kort houdbaar in de koelkast.