Kuyou Murasaki sojasaus 720ml
Unieke productie methode - laag zoutgehalte
In Japan wordt algemeen aangenomen dat de oorsprong van sojasaus de vloeistof was die werd gewonnen uit de fermentatievaten van Kinzanji-miso.
Kinzanji miso is een traditioneel gerecht gemaakt van sojabonen, gerst, rijst, suiker, zout en bepaalde groenten zoals aubergine, kalebas, gember en Japanse grasshiso (perilla).
"Tamaru" betekent het verzamelen of vormen van een plas. Daarom wordt de vloeistof die uit Kinzanji miso komt, "tamari" genoemd. Het is een dikke vloeistof met een mooie smaak van plantenextract. De Japanners begonnen de tamari-vloeistof te gebruiken en probeerden vervolgens deze sojasaus ook zonder groenten te maken.
Deze brouwerij is de enige brouwer die de oorspronkelijke wijze heeft doorgezet door gebruik te maken van de Kinzanji tamari. 3% van de Kinzanji miso wordt gebruikt voor sojasaus.
Het is een zeldzaam product, zoutarm, donker van kleur, met een dikke textuur en een diepe smaak. Typisch bevat zwarte sojasaus 17-18% zout. Deze bevat slechts 13%. Het concentreert de umami van de ingrediënten van de miso-groenten van Kinzanji.
Deze Kuyou Murasaki sojasaus ontving vanaf 2006 de Grand Gold Medal bij Monde Selection gedurende 10 opeenvolgende jaren.