Terug

NIX18

Menu

Hoe drink je Sake?


Hoewel bier het meest wordt gedronken in Japan, en hun whisky van wereldklasse is, is sake de nationale drank van het land.

Deze bijzondere alcoholische drank op basis van rijst staat vooral bekend als rijstwijn, maar dat is het niet; het is een aparte categorie .

Sake is een ingewikkelde drank, het produceren ervan is arbeidsintensief en tijdrovend. Het vergt veel aandacht en vooral liefde! Het uitgebreide proces resulteert in vele stijlen, elk met unieke smaakprofielen, alcoholgehaltes en zoetheid. Geen twee sake-flessen zijn hetzelfde.

Voordat in het drinken en serveren van sake duiken wil je misschien meer weten over hoe sake wordt gebrouwen. Deze informatie vindt je hier Wat is Sake. Daarnaast hebben we nog een interessant stuk over de geschiedenis van Sake.

Hoe drink je en serveer je sake?


Sommige sake zit in wijnflessen, andere in flessen die op bier of likeur lijken. Laat je niet misleiden door de verpakking. Deze zegt dikwijls weinig over de kwaliteit of hoe je de sake moet gebruiken. Er zijn verschillende manieren om sake te drinken. Over het algemeen hangt dit samen met de soort sake, de gelegenheid en natuurlijk persoonlijke voorkeur. Toch zijn er ook wel enkele handvatten. 

Tokkuri

Een tokkuri is een fles, typisch erg stijlvol en mooi gedecoreerd, en het is ideaal om sake mee in geschenken aan je gasten.

Daarnaast heeft de tokkuri ook een ander doel, wanneer warme sake geserveerd wordt, wordt de tokkuri verwarmd in warm water, waardoor je het langzaam kan verwarmen en de smaken blijven behouden.


Masu

Vroeger verkochten verkopers rijst per volume met een houten kist als standaardmaat. Dit kistje is de masu en bevat ongeveer 180 ml.

Het gebruik van de masu als drinkvat werd hierdoor gemeengoed, met als bijkomend voordeel dat tijdens het drinken van de sake je ook het houtaroma rook. Nu worden sommige sake gerijpt op houten vaten bijv. van cederhout, maar over het algemaan is sake bedoeld te drinken zoals het gebotteld is. Tegenwoordig is de masu vooral sierlijk en wordt hij niet veel gebruikt.


Ochoco

Kleine keramische kopjes werden al snel de norm voor het drinken van sake, ze geven geen geur of smaak af en zijn vaak mooi en authentiek.


Wijnglazen

Sake wordt tegenwoordig steeds vaker geschonken in de best restaurants over heel de wereld. Ook in niet Japanse restaurants. Hier wordt sake veelal geserveerd in wijnglazen.  

Het is geen verrassing dat wijnglazen, vooral die voor witte wijn, in bepaalde kringen de norm zijn geworden. Door een glas sake te laten wervelen, komt het brede palet van subtiele aroma's vrij, waardoor de complexe smaak beter tot zijn recht komt.


Drink je sake warm of koud?


Sake-producenten creëren een grote verscheidenheid aan stijlen, sommige zijn kristalhelder en andere zijn melkachtig, sommige zijn kurkdroog en andere zoet.

Traditioneel werd sake altijd warm geserveerd in Japan, maar in de afgelopen 30-40 jaar is dit enigszins veranderd, met steeds meer sake die op kamertemperatuur of gekoeld wordt geserveerd.

Dit komt niet alleen door veranderende tradities, maar ook door fundamentele verbeteringen in het productieproces. Veel sake, en met name de ginjo-variëteiten die 40 jaar geleden niet echt bestonden, hebben nu een veel verfijndere smaak en aroma, die soms verloren kunnen gaan als de sake wordt verwarmd. De meeste sake waren vroeger veel ruwer, voller, zoeter en houtachtiger, en daarom beter geschikt om te verwarmen.

Hoewel de enige manier om de gewenste serveertemperatuur voor een bepaalde sake te vinden, is door te experimenteren, helpen we je op weg met drie basismanieren. Dit zijn kan of verwarmde sake, hiya wat verwijst naar gekoelde sake en ten derde sake die op kamertemperatuur wordt geserveerd.

Kan - verwarmde sake

Veel van de sake van vandaag de dag wordt nog steeds warm geserveerd, deels omdat verwarming onaangename aspecten van de smaak kan maskeren en het smakelijker kan maken; iets wat vooral nodig bij de goedkoopste futsushu (gewone sake). Premium sake daarentegen, met een meer delicaat karakter en subtiel aroma, wordt over het algemeen niet niet verhit.

Junmaishu (pure rijstsake) kan echter worden opgewarmd tot ongeveer 45 graden Celsius en junmai ginjo tot ongeveer 40 graden Celsius. Het enige andere type premium sake dat verwarm kan worden is taruzake, dat is sake die is opgeslagen of gerijpt in een cedervat.

Hiya - gekoelde sake

De meeste premium sake zoals ginjoshu, daiginjoshu, junmai daiginjoshu en ongepasteuriseerde namazake kan je het beste koel serveren ronde 15 graden Celsius. Dit is de temperatuur waarop de subtiele smaken en fijne geuren van deze verfijnde sakes het best tot hun recht komen. Ze kunnen verder worden gekoeld, maar overmatig koelen kan de smaak en geur vervagen waardoor de complexiteit van smaak en geur verloren kan gaan. Namazake, omdat het ongepasteuriseerd is, moet bij kamertemperatuur worden bewaard en mag nooit worden verwarmd of verwarmd. Het kan over het algemeen kouder worden geserveerd dan andere soorten sake.

Kamertemperatuur

Deze derde optie voor het serveren van sake is in feite een van de meest veelzijdige. Het wordt aanbevolen voor alle ginjoshu en daiginjoshu van de hoogste kwaliteit.

Voor bijna al onze sake hebben we in de productspecificatie de ideale temperatuur aangegeven. Maar zoals je echter hebt gelezen, komt het soms ook aan op persoonlijke smaak. Geniet ervan!

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box