Dutch wasabi is als eerste bedrijf in Nederland begonnen met het telen van wasabi en andere bijzondere producten. Sander van Kampen ruilde het kantoor leven in voor kei hard zwoegen in de tuinsector: “een standaard product telen zoals een tomaat zou niet bij mij passen, daar word ik niet door gedreven.”
Sander van Kampen is de man achter Dutch Wasabi. In 2016 begon Dutch Wasabi als eerste in Nederland met telen van wasabi, een plant dat veel uitdagingen met zich mee brengt. Tegenwoordig teelt Dutch Wasabi naast wasabi ook myoga, shiso en gember.. Geen doorsnee producten dus: “Ik heb altijd een liefde gehad voor het creëren van iets waarmee je iemand kan verwonderen, verbazen of verassen, of het nou een foto maken of een product verkopen is. Een standaard product telen zoals een tomaat zou niet bij mij passen, daar word ik niet door gedreven. Ik wilde iets doen waar mensen van zouden opkijken. Bovendien vond ik het enorm uitdagend dat mensen zeiden dat het niets zal worden”. Je leven omgooien en iets volledigs nieuws gaan doen. Lef? Helemaal niet vindt Sander. Gewoon proactief je eigen leven inrichten en je eigen geluk creëren.
Kansen zien
“In een artikel in een Nederlands tijdschrift leerde ik over imitatie wasabi”, het groene spulletje dat vooral bestaat uit mierikswortel, suiker, zetmeel en kleurstof, “ik was geïntrigeerd door het artikel dat ook vertelde over het ingewikkelde teelproces en de mogelijkheden van teelt in Nederland. Ik zag daar een kans”. Ondanks het gebrek aan ervaring en kennis over planten ontstond er een plan bij Sander. “Ik dacht: als ik een kas kan huren en aan planten kan komen ga ik het gewoon doen.” Na een lange zoektocht vond hij planten in Engeland en kon hij een bescheiden kas vinden van zo’n 100 vierkante meter. Sander stroopte zijn mouwen op en in 2016 kwamen de eerste planten in de kas, twee jaar later in 2018 was er een eerste wasabi oogst en eind datzelfde jaar ging Sander met twee partners verder. Het jaar daarop verplaatste Dutch Wasabi naar een grotere kas en kwamen er geleidelijk andere producten bij. “Er komt iets op mijn pad wat ik heel gaaf vind en daar wil ik dan mee experimenteren. Ik wil dan het liefst gelijk duizend planten neerzetten om te testen, maar duizend planten zijn natuurlijk geen test”, zegt Sander lachend. “Gember is een van de geslaagde experimenten die goed loopt en waar veel goede reacties op gekomen zijn.”
"...de hele oogst weggooien, een heleboel dingen die helemaal niet lukken, te maken krijgen met een virus of plaag. “Juist die momenten maken het de momenten dat het wél lukt het dubbel en dwars waard..."
Uitdagingen
De kieskeurige plant wordt in Japan voornamelijk in een stromende bergrivieren geteeld. Voor een ervaren teler is wasabi al geen makkelijke plant om mee te werken, laat staan voor een onervaren teler. Hoe moet je dat kritische plantje tevreden stellen geteeld in potten? “Omdat ik pionier was in het vak had ik geen voorbeelden. Het begon allemaal bij research. Uren, wat zeg ik- dagen achter elkaar zat ik te lezen, om alle mogelijke informatie die ik kon vinden over de planten te verzamelen.” Hij vond een manier om de planten te kweken, op een zo duurzaam mogelijke manier, met schoon en mineraalrijk water. Toen kwamen alle andere uitdagingen dat planten telen met zich mee brengt nog om de hoek kijken: “EC (zoutgehalte), PH (zuurgehalte), substraten en dat soort ingewikkelde termen, ik had geen idee”, zegt Sander nu lachend, maar hij heeft veel moeten doorstaan voordat hij zijn eerste planten kon oogsten. “De eerste keer overleefde het grootste deel van de planten niet. Alle planten die ik voor mijn neus had, konden weg”. Toch deinsde hij niet terug. Na twee jaar konden de eerste planten geoogst worden: “Nauwelijks 10 kilo had ik voor me, toch was ik blij, het was een begin.”
Ondernemen als Dutch Wasabi is ook wel eens niet leuk: de hele oogst weggooien, een heleboel dingen die helemaal niet lukken, te maken krijgen met een virus of plaag. “Juist die momenten maken het de momenten dat het wél lukt het dubbel en dwars waard: wanneer je een vrucht in je handen hebt, iets proeft of een chef iets kan laten proeven, dan weet je waarvoor je het doet. Het zijn die ‘highs and lows’ die het ondernemen zo mooi maken. Iemand blij maken met je product vind ik fantastisch.” Sander werkt veel meer voor Dutch Wasabi en voor minder geld als zijn voormalig baan als IT-consultant, maar dat is het allemaal waard: “Het is onwijs motiverend werk en ik word er gelukkig van”.
Inmiddels met twee partners, Elstgeest potplanten en Duijvestijn Tomaten, die hem ondersteuen met kennis, hun netwerk en als sparringspartner. Hij prijst zich gelukkig met alle ondersteuning uit zijn persoonlijke omgeving en van toeleveranciers.
“Elke reis begint bij een eerste stap. Ik had een doel voor ogen en wist toentertijd niet precies hoe ik daar moest komen...."
De toekomst
Sander weet welke richting hij op wil. “Ik ben erg trots op waar we nu staan. We hebben steeds meer mooie producten die goed lopen en nog verschillende bijzondere nieuwe producten in de pijpleiding. “we zien ons zelf als de Japanse/Aziatische moestuin voor (thuis)chefs.”
Elk jaar maken we stappen vooruit, we testen veel en investeren zo in een duurzame toekomst van de wasabi teelt in Nederland.” Dat durfde hij misschien nooit te dromen toen hij de eerste jaren af en toe een volledige oogst moest weggooien. “Elke reis begint bij een eerste stap. Ik had een doel voor ogen en wist toentertijd niet precies hoe ik daar moest komen. Als ik wist met welke uitdagingen ik geconfronteerd zou worden, zou ik misschien nooit begonnen zijn met dit bedrijf, maar we namen het gewoon dag per dag en nu staan we hier.” Wat de toekomstplannen zijn? Misschien een modernere tuin waar verschillende producten op één plek geteeld worden met daarnaast een fine dining restaurant waar mensen genieten en geïnspireerd kunnen worden…. Er liggen veel ideeën maar alles stap voor stap. Maar als we naar het verhaal van Dutch Wasabi tot zo ver kijken, is alles mogelijk.